Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Ikonok: Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb embere

2017. október 12. - Fóti Marcell

Tipp: vajon melyik diktátor, véreskezű hadúr vagy holland gyémántmogul lehet Afrika leggazdagabb embere? És nem! Hanem egy nigériai vállalkozó!

Aliko Dangote a Dankote Group vezetője, vagyona 16 milliárd USD.A Dankote Group Afrika legnagyobb cementelőállítója, de a csávónak van több cukorgyára, malmai, meg hát ami ilyenkor jön, egy kis telkó, egy kis olajfinomító, ilyesmik. Aliko Dangote jelenleg 60 éves, de csak 2002-ben kezdett el komolyan vállalkozni. Előtte kereskedelemmel foglalkozott, többek közt cementet importált Nigériába, mert nem volt mivel építkezni.

Importálgatott, importálgatott, míg egy szép napon az a hülye ötlete támadt, hogy a cementet ott helyben is lehetne gyártani! Egyetlen tényező volt adott a vállalkozásához: volt vevőköre.

Az elég erős alap ám! Sokan úgy indítanak vállalkozást, hogy mindenük van, KIVÉVE vevőik. Így indul a kávézok, giroszosok, kisboltosok zöme. Amijük van az az azonnali költség: bérleti díj, beszerzés, stb. És amijük nincs az az úgynevezett vevők. Sokuknak soha nem is lesz, be is zárnak két hónap múlva.

Aliko Dangote viszont rendelkezett a legfontosabb erőforrással: vevőkkel!

Teljes korábbi vagyonával és rengeteg hitellel felvértezve épített egy cementgyárat a nigériai semmi közepén. Érdemes youtube videókon megnézni: a semmi közepe az valóban a semmi közepe, és ott áll egy irdatlan méretű cementgyár, körülötte pedig - semmi!

Ma, 15 évvel később Nigéria nettó cementexportőr.

Ezen felül további cementgyárakat épített, és üzemeltet nyereségeken az alábbi "sikerországokban": Szenegál, Ghána, Kamerun, Etiópia, Kongó, Tanzánia, Zambia és Dél-Afrika.

Aliko Dangote azért a személyes kedvencem, mert lehet itt nálunk Magyarországon jajgatni, hogy mi minden nincs, meg mi mindent miatt nem lehet jutni egyről a kettőre, ez az ember meg összemérhető bizniszt hozott létre (a tökéletes semmiből), mint Jeff Bezos (Amazon), Jack Ma (Alibaba), és a rengeteg internetcég (Google, Über, AirBnB stb.) Fekete Afrikában. Pedig ott aztán tényleg semmi nincs, sokszor írástudás se!

22308611_2003352579943549_1302142932302636729_n.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr7612956645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása