Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Világtörténelmi csúcs: 900 milliárdot ér az Apple

2017. november 17. - Fóti Marcell

Világtörténelmi csúcson az Apple árfolyama: az emberiség történelmében, még egyetlen cég sem ért 900 milliárd dollárt. 

Vagy mégis?

Nagyon szép teljesítmény a 900 milliárd, lesz még abból 1000 milliárd is, de vajon tényleg a történelem legnagyobb vállalata ezzel az Apple? 

Ha megnézzük korábbi bajnokok tőzsdei értékét, és azt az inflációval korrigáljuk, korántsem olyan nagy ez az alma. Nem kell messzire menni csak a századelőre, és azt látjuk, hogy - a mai értéken számolva - a John D. Rokefeller által összepakolt, kispályás Standard Oil bizony bőven az 1000 milliárdos határ felett járt. Sőt, a teljes amerikai GDP 2%-át produkálta.

A következő nagy játékos a szaúdi Aramco olajvállalat, melynek értéke az elemzők szerint 1000 és 7000 milliárd dollár között van. Azért ez a nagy bizonytalanság, mert a cég nincs kint a tőzsdén, állami tulajdonban van, így az értékét hasraütéses módon állapítják meg a szakértők.

Ennél is nagyobb volt a Holland Kelet-Indiai társaság, melynek értéke a mai áron számolva bizony 7400 milliárd dollárt tett ki. Mindezt az értéket az 1600-as években érte el, amikor a magyar ember még le sem jött a lóhátról.

Az Apple értéke még nőni fog. Én azonban arra fogadok, hogy lassan eléri a maximumot. Miért mondom ezt? Hisz tőzsdeárfolyama, készpénzállománya az egekben....

Az innováció percre pontosan akkor állt meg az Apple-nél, amikor Steve Jobs a mennybe ment. 

Ha az Apple Watch (2014) egy jelentős terméknek sikerült volna, mint anno az iPad, a teljes karórabizniszt új pályára állította volna, s most sírhatnának a svájciak. 

És ez bizony pontosan ugyanaz a helyzet, amiben a Nokiát láttuk pár éve: hatalmas készpénzállomány, nulla jelentős termék. Ja,meg a Blackberryről se feledkezzünk meg. 

Az Apple jelenleg kb. 250 milliárd dollárnyi készpénzzel nem tud mit kezdeni. Nincs ötletük. Áll a bankban. Hogy érzékeltessük, ez mire lenne elég #ElonMusk körübelül 70 millió dollárból, vagyis ezredennyiből egy űrvállalatot tudott létrehozni....

 23376096_2017452401866900_1359830611093115841_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr2813293641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása