Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Eric Ries The lean startup

2017. november 27. - Fóti Marcell

Ha valaki üzleti könyvekből akar okosodni, semmikép se hagyja ki Eric Ries könyvét. A Lean Startup a veszteségmentes vállalkozásindítás kézikönyve, színes, életből vett példákkal illusztrálva.

Hallottál arról, hogy MVP? No, ez a betűszó Erictől jön!

Eric szerint minden vállalkozás és innováció veszteséges, ha akárcsak egy fűszálat is feleslegesen rakunk keresztbe. Mit értünk ezalatt?

Eric még mielőtt megokosodott volna, "évszázadokat" ölt egy azóta meghalt cset-keretrendszer farigcsálásába. Amikor - felhasználó híján - az összes kódot ki kellett dobnia, világosság gyúlt a fejében, és megalkotta a Lean Startup módszertant, hogy soha többé ne fejlesszen senki olyan kódot, amire az égvilágon senkinek nincs szüksége. 

De ha nem fejlesztem ki előre, honnan fogom tudni, hogy lenne-e felhasználom és vevőm? Erre való a Minimal Viable Products. 

Világítsuk meg a kérdést egy konkrét sztorival, a DropBox legendájával.

Drew Houston, a DropBox alapítója úgy indította útjára a szolgáltatást, hogy nem programozott le semmit. Ehelyett összetákolt egy "videófelvételt" arról, ahogy a DropBox "működik", majd ezt kitette a Diggre, hogy lássa hányan szeretnék letölteni, a nemlétező szoftverét. Úgy okoskodott, hogyha senki nem kattan rá, akkor megspórol több év fejlesztési időt és költséget. Ha pedig sokan kíváncsiak rá, akkor (és csak akkor!) érdemes lesz lefejleszteni. 

Íme az eredeti DropBox kamuvideó: 

Nos, egy éjszaka alatt 75 ezren próbálták letölteni a nemlétező szoftvert. Ez ám a siker! Ezek után nyilvánvaló, hogy érdemes lefejleszteni.

Nézzünk egy másik példát. Én borászkodom, és a múlt héten egy ismerősöm "beszólt" nekem, hogy nem Lean, ahogy a borászkodást csinálom, mert ténylegesen elkészítettem a borokat, ahelyett hogy egy MVP-t készítettem volna. És milyen igaz. Simán felmérhettem volna a még nemlétező borom piacképességét, egy házilag összebarkácsolt, bodzaszörpöt tartalmazó borospalackkal! Tényleg!

Olvassatok minden nap!

23755306_2022509338027873_6331145531531023003_n.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr3213397415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása