Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Jim Collins összes könyve kiválló. Különösen a Good to Great

2017. december 19. - Fóti Marcell

Jim Collins arról híres, hogy albínó.

jim2.jpg

Ja nem, a kutatásairól és a könyveiről híres! Bocsánat!

Mindegyik vállalatvezetési könyve egy-egy sokéves kutatómunka eredménye. Ezek közül az egyik nélkülözhetetlen darab, a Good to Great, azt nem egyszer kell elolvasni. hanem érdemes folyamatosan tanulmányozni. Hétről, hétre. 

jim1.jpg

Legfontosabb megállapítása a Level 5 leader, amivel, mint legfontosabbal, most nem foglalkozunk. 

Hanem legyen helyette a Sell the mills, A könyv tizenegy, a tanulmány kritériumai szerint, GREAT cég történetét veszi sorra, ezek közül egyik a Kimberly-Clark, a fogyasztói papíripar megteremtője (papírpelus). Hozzám azért áll nagyon közel ez a történet, mert arról szól, hogy van egy döglődő papírgyár, aki egy hihetetlen fordulattal a világ legnagyobb papíripari konglomerátumává válik úgy, hogy első lépésként eladja a papírgyárakat (papírmalmokat)!

jim3.jpg

A történet tanulsága számomra, hogy hiába csinál valaki valamit már ötven éve, ha azzal szembesül, hogy ez a dolog visszahúzza őt, változtatni kell. Ha ez azt jelenti, hogy el kell adni a családi papírgyárat, akkor el kell adni. 

A NetAcademiára levetítve ez a következőt jelenti: a tíz-tizenöt év hivatalos Microsoft, EC Council (és még öt másik nagymulti) partnerség szép dolog, kivéve, ha csúnya. Ha a hülye szabályrendszereik és kereskedelmi modelljük már nem felel meg a XXI. század elvárásainak, akkor bizony a "Sell the mills", meg kell velük szakítani a kapcsolatot, és újat kell keresni.

Mert hogyan is nézett ki az oktatás az elmúlt 1000 évben? A tanteremben ül 6-8 fő, mindegyiknek el KELL adnunk egy 100eFt-os, pépétéből nyomtatott "tankönyvet", amit a hallgató soha ki nem bont, és oktassunk porszárazon, pépété felolvasásával, úgy, ahogy előírták. 

Na ez ma már nem megy, Néha nagy probléma amit ez a kötöttség okoz: 1., lehetetlenné teszi az előfizetői business modell bevezetését 2., megakadályozza a folyamatos tananyagfrissítést 3., elejét veszi a 100%-ban online, skálázható oktatás megvalósításának, stb.

A malmokat 2016 augusztusában adtuk el. Az összes multikulti frencsájz szerződést felmondtuk. Nem mondom, hogy mindenki értette a csapatból. Volt aki félt, nagyon. Nem mondom, hogy nem néztek páran hülyének. Másfél év távlatából bátran mondhatom, hogy helyes döntés volt. Az idei évben a forgalmunk a duplája lett az előző (és az azt megelőző 15) évinek. Boldog 2017-es évvégét kívánok mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr8813511257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása