Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Ötperces szabály!

2017. október 12. - Fóti Marcell

Egy barátom nemrég felhívta a figyelmemet egy hibámra: én mindenre azt mondom öt perc megcsinálni. Holott ha belegondolunk így, meg úgy, hát ez rémisztően bonyolult és hosszadalmas, és senkinek sem öt perc, ne mondjam már. 

Akkor helyesbítek. Mindent öt perc ELKEZDENI. Nem kell hozzá soknapos lamentálás, meg tervezés, meg mittudomén mi, mert annak a vége mindig az, hogy - a nehézségeket felmérve - hozzá sem kezdesz.

Öt perc elindítani az Ethical Hacking konferenciát, és öt perc teljesen újraírni a netacademia.hu főoldalát.Öt perc felmenni a céggel a felhőbe, és öt perc bevezetni a Pay-Pal fizetést. Öt perc felvenni egy embert, és öt perc döntést hozni, hogy többé nem tartunk fel tantermet. Öt perc felépíteni egy 30.000 fős emailcím-listát, és öt perc elkezdeni az Amazon kereskedést. Öt perc megváltoztatni a hazai borfogyasztási szokásokat.

Akinek ezek nem ötpercesek, sajnálom, de az elbukott. Az emberek általában hozzá sem kezdenek a dolgokhoz, ehelyett inkább felsorolást tartanak arról, hogy miért nem lehetséges az adott dolog.

Néhány élő példa a lehetetlenek világából: 

1. Amikor Elon Musk megalapította (öt perc alatt) a SpaceX űrvállalatot, az egyik barátja egy komplett videóshow-t vágott neki össze rakétakatasztrófákból, hogy megmutassa, hogy a feladat lehetetlen és értelmetlen. Elon Musk 2020-ban a Marsra megy.

2. Richard Bransonnak 400-nál is több vállalata van, mindegyiket öt perc alatt alapította. Úgy is hívják a kollégái, hogy, ő a "yes man" ő pedig ezt: "screw it, let's do it!". De szinte nem volt olyan vállalkozása, amiről mások őszinte lelkesedéssel ne akarták volna lebeszélni. Pedig egy légitársaság megalapítása is öt perc!

Mi a tanulság? Nem érdemes alapos tervezéssel felfesteni az ördögöt a falra, hogy miért is lehetetlen egy konferenciát megcsinálni, vagy egy új céget pályára állítani, hanem bele kell vágni.

22366647_2004594166486057_8216824140648592318_n.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr6112956899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása