Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Nincs olyan, hogy tehetség

2017. október 27. - Fóti Marcell

Nincs olyan, hogy tehetség. Picit szabadfordítás a "talent is overrated" címből, de úgy gondolom, nem árt hangsúlyozni, hogy nincs olyan, hogy tehetség. Miért?

Mert Magyarország népe tehetség-betegségben szenved.

Ez alatt azt értem, hogy ha valaki elér valamilyen eredményt honfitársaink szerint tuti, hogy a tehetségének köszönheti, isten adta neki a képességet, másnak meg nem ad.

Hát ez teljesen hülyeség. Adottságok tényleg vannak, (hosszú újak, kancsal szem, vastüdő) de hogyan gondolhatja valaki, hogy az evolúció mondjuk zongorázási képességgel áld meg valakit? A zongora egy alig 300 éves találmány (1709). Az emberi evolúció ezt megelőző hatszázezer évében mit csinált a ter(emtő/mészet) a zongoraképességgel? A másik" kiváló" példa mondjuk a balett táncos, akinek olyan a teste, hogy eleve balettra termett. Aha! Hacsak nem átalakult a sok edzéstől és kínzástól! (lásd bizonytékként a futásos írásaimat...)

Tehetség oakkor lenne, ha létezne olyan "tehetség" aki a kiváló képességét anélkül szerezte meg, hogy beletett volna (szándékosan vagy rejtetten) sok-sok évet. Hároméves zongoravirtuóz? A háttérben az van, hogy a gyermek éjjel-nappal zongorázik, akár napi 16 órát, két éve. Le lehet tagadni, meg is lehet kérdőjelezni, de attól még ez a valóság. Tudjuk, hogy ezt teszi. Miért tagadjuk le, hogy 2 év x 365 nap x 16 óra gyakorlás tette azzá ami?

Mi akkor a tehetség-betegség? Ez: aki a tehetségben hisz, biztosan nem kezd bele olyasmibe, amihez nincs tehetsége. Tekintettel arra, hogy senkinek semmihez nincs tehetsége, (hisz nincs is olyan, hogy tehetség), a magyar ember nem csinál semmit.

De ha nincs tehetség akkor mi van? Munka. Kemény munka. Sokezer órás beletett munka. Van még erről szakirodalom, visszatérünk rá. Ezt a könyvet meg vedd meg, töltsd le, hallgasd meg, vagy bánom is én, de meg ne halljam többé, hogy "tehetség"! :)

22555124_2009878475957626_6972092635192367313_n.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr9213102652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása