Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Édesapám! Webáruházat kérek karácsonyra!

2018. január 08. - Fóti Marcell

webaruhaz.jpg

Mondta a kislányom úgy június magasságában. XXI. századi gyermek, gondolhatnánk, és hát ilyenek a XXI. századi kölkök, Z-generáció, vagy mi, a mobiltelefon már nem menő, webáruházat kér a kicsi. De nem, XX. századi a kis csibész. Most diplomázott a Corvinuson a Garázdálkodás és Menedzsment szakon, szóval a kérés nem teljesen hülyeség.

De én sem most jöttem le a falvédőről, mondtam is neki, hogy ez egy totál elvetélt ötlet, halott webáruházból teljesen felesleges felhúzni egy huszonnyolcezer hatszázkilencvenkettediket, mert ugye ki fogja megtalálni a kis webáruházát a neten, na ki? Senki. És minek neked a webáruház? Mert meg akarod tanulni a webes kereskedelmet? De úgy nem tanulsz semmit, ha nulla vevőd lesz!

Mondanám, hogy nagy sírás lett belőle, de nem, ekkora gyerek, aki már felnőtt, inkább szellemileg cselendzseli az öreg szülőket. Megállapodtunk, hogy ha bebizonyítja, hogy lesznek vevők, akkor megcsináljuk karácsonyra a webáruházat. 

Egy hét sem telt el, már Amazon sellerek voltunk, mert ha termékünk nincs is, vevők így bizony vannak. 200+ millióan. A teljes amerikai lakosság az Amazonon vásárol, tétel bebizonytva, Q.E.D.

amazon_seller.jpg

Na de mit áruljunk? 

Mondtam neki, hogy ha ez az ő “webruháza”, járjon utána, mit és hogyan lehet eladni az Amazonon. Szépen ki is derült, hogy az Amazon sellerek nagyjából a következőt teszik: megrendelnek Kínából valamit 1 dollárért, és azt eladják az Amazonon 10 dollárért. A kínai eljuttatja az árut az Amazon Fulfillment Centerbe, az Amazon meg ingyenes szállítást kínál a Prime előfizetőinek. Az áru egy percre sem landol sem Ferihegyen, sem Dubajban, vagy ahol épp a kereskedő csücsül. 

Na de mit áruljunk?

Ravasz szaúdi kiskereskedők módszere, hogy kifürkészik, melyik termékből mennyi fogy naponta, és amiből sok fogy, arra ők is rárepülnek, berendelik pont ugyanazt az Alibabáról, és versenybe szállnak az eredeti eladóval. A fogyási mennyiségeket az Amazon elvileg nem közli, de gyakorlatilag igen, mert ha valamiből 99999-et rakunk a kosárba, bocsánatot fog kérni, hogy - mondjuk - csak 45 darab van raktáron, és ha ezt másnap megismételjük, ismét bocsánatot kér, hogy már csak 39 van raktáron, tehát 24 óra alatt 6 db fogyott. 

Először vécékefével akartunk indítani, mert az olyan vicces, és jól fogy! Hogy mire kell annyi vécékefe az amerikaiaknak, az rejtély. Egy év alatt lett dollármilliomos a vécékefe-királynő :) 

De kiderült, hogy nagyon nagy a térfogata ahhoz, hogy nyereségesen lehessen a fél világon át szállítani. Jó, akkor legyen kisolló. Az meg nem fogy. Rengeteg terméket megvizsgálva, apai befolyásolásra (borászat…) végül a parafadugó mellett döntöttünk. Fogy is, mint a veszedelem, meg a jelenlegi árusok is tök hülyék, fogalmuk sincs, hogyan kellene ezt szépen megcsinálni. Ezt honnan tudjuk? Hát az értékelésekből. Az egyik vevő 5 csillagot ad, a másik egyet, az egyik szidja, a másik dicséri - mi van itt?

dugo.jpg

Teljesen véletlenül belefutottunk egy klasszikus Jobs To Be Done esettanulmányba, amikor az eladó nem tudja, hogy a vevő mire használja a termékét, a vevő pedig az eladó orra előtt teljesen mást csinál, mint amit az eladó gondol. Mert mit olvasunk az értékelések között? Ilyeneket:

“Nagyon jó ez a dugó, de a színe nem egyezik meg a fényképen lévővel” - 3 csillag

“Nagyon jó dugó, nagyon könnyen lehet pengével darabokra vágni” - 5 csillag

Ezek meg mit csinálnak? Kit érdekel a dugó színe egy borospalackban? Mi a bánatért vágja össze ez az idióta pengével? Ó, hát ezek a vevők BARKÁCSOLNAK a dugóval! De jó! A jelenlegi eladó észre se veszi, hogy a dugóit kreatív célokra használják, szolgáljuk ki mi pontosan, precízen őket! Adjunk el dugókat a Do It Yourself közösségnek! Piaci rés!

Megvan a termék. A következő lépés az arab kupecek szerint, hogy rendeljük meg Kínából!

Itt most kicsit lerövidítem a kalandot, megpróbáltunk dugót venni Kínából (Alibaba) - hát nem portugál dugót akartak eladni nekünk? Megpróbáltuk Indiából (IndiaMart) - hát nem protugál dugót akartak ők is ránksózni? Mi ez az összeesküvés? Kiderült, hogy a paratögy-ültetvények 110%-a Protugáliában található, további mínusz 10% van még Marokkóban, és ezzel körülbelül vége.

Vegyük meg itthon a dugót! Hisz Magyarország is egy Kína! Így is lett, egy portugál dugónagyhatalom hazai képviseletétől vettünk 2000 darab parafadugót. Huhh, a nehezén túlvagyunk!

Á, dehogy. Hetekig vergődtünk a csomagolással és az exportálással, míg kiderült, hogy az égvilágon semmit sem kell csinálni, csak Magyar Postával elküldeni a dugókat az Amazonnak, és ők majd szépen visszajeleznek nekünk, ha az áru rendben megérkezett. Utólag már egyszerű. Most bent van az Amazonnál 19 csomag, egyenként 100 darabos dugószett, amit árulunk. 

Íme:

https://www.amazon.com/Straight-designed-project-premium-quality/dp/B076NWKLM3/ref=sr_1_1?s=arts-crafts&ie=UTF8&qid=1514919343&sr=1-1&keywords=straight+blank+cork+stopper+diy

Made in EU!

Azt mondhatnánk, hogy tökéletes a hepiend, itt a karácsony, ott a termék az Amazonon, díszcsomagolás kérhető. 

Igen ám, de nem veszi senki. Hogy miért? Mert ez egy tyúk-tojás probléma. Amíg nem adsz el egyet sem, nincsenek értékeléseid. És amíg nincsenek értékeléseid, nem adsz el egyet sem. Most kellene megkérni a családtagokat és rokonokat, hogy ugyan vegyék már meg a 19 csomag dugót, de hiába, mert Amazon Fulfilmentre állítottuk, hogy ingyenes legyen a szállítás az USA területén, aminek az az ára, hogy Magyarországra nem szállítják ki.

Kinek van amerikai ismerőse, aki hajlandó lenne ok nélkül megvenni egy-egy csomag 100 darabos parafadugót a kedvünkért? We badly need some értékelés! Visszavásároljuk tőle!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr2713558759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása