Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Elgondolkodtató: Peter Thiel a nyugati civilizáció hanyatlása

2017. október 04. - Fóti Marcell

Peter Thiel a Pay-Pal másik alapítótagja. Elon Mask mellett, és mintha a két fickó összebeszélt volna, az egyikük elméletben (Peter Thiel), a másikuk a gyakorlatban (Elon Musk) bizonyítja be, hogy amit a nyugati civilizáció fejlődéséről gondolunk az hamis.

Mert mit gondol az átlagember ma a fejlődésről? Azt, hogy csak úgy van, megtörténik, nekünk semmi közünk hozzá, semmi részvételünk benne, bármit is csinálunk, a műszaki fejlődés töretlenül menni fog előre.

E két úriember Közös gondolata, hogy a fejlődés nem magától van, nem "történik", hanem emberek, vezető feltalálók és üzletemberek csinálják. Elon Musk nagyon is csinálja, Peter Thiel meg "csak hirdeti, bár az ő nevéhez is egy sor millió dolláros üzlet létrehozása kapcsolódik.

A következő gondolatuk, hogy az eleve elrendeltetettség érzése, mármint hogy bárki bármit csinál, a műszaki fejlődés és társadalmi haladás, mint egy elkerülhetetlen jelenség így is, úgy is bekövetkezik, teszi a nyugati civilizációt kiszolgáltatottá - és hanyatlóvá. Mert ha lassan már senki nem talál fel semmi jelentős dolgot, csak csiszolgatja a jelent - tegyük hozzá, Peter Thiel szerint az általunk műszaki forradalomként megélt informatikai fejlődés csak ugyanannak az egy zabszemnek a hegyezgetése - akkor óhatatlanul bekövetkezik a hanyatlás. 

A fejlődést nem várni, hanem csinálni kell!

Peter Thiel szerint az igazi műszaki fejlődés a 70-es években ért véget Amerikában, és azóta rengeteg területen egyértelmű a visszafejlődés. Elég ha az amerikai központú űrprogramot nézzük, ami ügyebár a hidegháború végeztével, szép csendesen kimúlt. Pedig a 80-as évekig minden fejlesztés az űrprogramból származott a teflontól a szénszálas műanyagok kifejlesztéséig. Nem beszélve ügyebár az internetről.

Ami a hanyatlás jeleit illeti, Peter ezt mondja: A kongresszusban 535 képviselő közül, 35-nek van bármiféle tudományos vagy műszaki végzettsége, a többiek nem tudják, hogy a szélerőművek nem működnek szélcsendben, és a napelemek nem termelnek áramot éjszaka.

Hollywood szerint pedig minden műszaki fejlődés, katasztrófába torkollik, nincs olyan film, ami ne ezt sugallaná. 

Ezután egy hosszú lista következik a be nem következett, vagy egyenesen visszahanyatlott jövőről: víz alatti városok, a rák megszüntetése, szuperszonikus repülés, ember a Marson, a sivatagok kizöldítése, atomenergia a háztartásokban stb.

Peter Thiel gondolataira még visszatérünk, nem egy ilyen meglátása van, hanem inkább egy tucat.22090146_2000815693530571_324406205160343855_n.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr4712926867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása