Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Simon Sinek The Golden circle

2017. november 02. - Fóti Marcell

Simon Sinek a 2010-es TED-en futott be The Golden Circle című előadásával., amelyben azt a kérdést feszegette, hogy miért megy sokkal jobban az APPLE-nek, mint bárki másnak, miért vált vezetővé Martin Luther King, és miért két bicikliszerelő találta fel az irányítható repülőgépet (Wright-fivérek), mondjuk valami tudóscsapat vagy Mágnás Miska helyett.

Ami számunkra, a vállalkozók számára a legfontosabb, az az APPLE (Melynek fénye egyébként sokat kopott mióta Steve Jobs elhunyt.) Sokan próbálták leutánozni, de semelyik számítógépgyártónak nem sikerült az, ami az Apple-nek igen: egész éjjel kígyózó sorok az Apple bemutatóterem előtt, nyitásra várva. 

Sikerült viszont ugyanez a mutatvány a TESLA-nak a Model 3-mal, (400.000 darabot adtak el egy deszkamodell bemutatásával) és mondjuk az űrturista cégeknek (több ezer előjelentkező, a "jövőre" de mindig csak "jövőre" esedékes űrutazásra.)

Miért?

Hát pont ez az. A "miért". Simon Sinek szerint azért, mert ezek a cégek, nem műszaki paraméterekkel próbálják eladni a terméküket, hanem egy magasabbrendű ideológiával, ami lehet egy "Think different", de lehet akár a "Sustainable transport" is. 

Röviden: az emberek nem azért vesznek ájfont, mert az x-szer y pixeles, hanem amit az jelent, képvisel. They belive what you belive. Elhiszik, hogy ők is zöldek/űrturisták lesznek, ha ezeket a termékeket vásárolják. Hát ezért.

De ez még mindig semmi, eddig is tudtuk, hogy ha el szeretnénk adni a fúrógépeinket, akkor nem a fúrógépet kell reklámozni, és nem is a lyuk élményét a falban, hanem egyenesen a képet a falon. (Jaj de kevesen adják el így!)

Hanem hogy ez a "They belive what you belive" továbbmegy, és vagy átszövi a teljes vállalatot, vagy nem. Vagy csupán azért dolgoznak az alkalmazottak, mert pénzt kapnak érte, vagy valami ezen túlmutató indok miatt.

Na és ilyen csapatot piszok nehéz összeállítani. Többször írtam, hogy a jelentős vállalatok vezetőinek nincs titka. Valóban nincs olyan titkuk amit rejtegetnének. Ugyanakkor összetartó, egyirányba nagyon húzó csapatot, nagyon tudnak alkotni és fenntartani. Ezért is érdemes hallgatni őket, és tanulni tőlük. 

22894259_2011778472434293_3961078072026907891_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr3013145962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása