Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Brian Chesky Az airbnb társalapítója

2017. november 17. - Fóti Marcell

Brian Chesky az airbnb társalapítója.

Overnight success, szokták mondani a hirtelen befutott vállalkozásokra. Nahát az airbnb nem ilyen. Roppant tanulságos és szórakoztató meghallgatni Brian Chesky előadását az airbnb valódi történetéről. 

Ami egyáltalán nem indult jól. Brian és a haverja Joe Gebbia, a két San Franciscói munkanélküli, azzal próbáltak némi pénzt keresni, hogy a haverja lakásában felfújt gumimatracokat adják ki, szálláshelyként az interneten keresztül. Innen a név airbed (gumimatrac) and breakfast.

Döbbenetes, de egy konferencia alkalmával,amikor minden környékbeli szállodában elfogytak a szobák, tényleg el tudtak adni négy, azaz 4 matracszállást olyan embereknek, akiknek már nem jutott szoba sehol a városban. 

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy ez jó üzlet. De ez így, ebben a formában nagyon nem volt az. Olyannyira nem, hogy néhány év alatt, több tízezer dolláros mínuszba küzdötték le magukat. Minden normális ember feladta volna, de ők nem! Hanem? 

A következő fordulópont Barack Obama első választási kampánya (2008), amin a fiúk "megszedték magukat", és egyenesbe jött a hitelkártya egyenlegük. Vajon végre szállást tudtak eladni? Nem! A két srác a sarki kisboltban vásárolt gabonapelyhet, és Obamás dobozba újracsomagolva tízszeres áron adták el a rajongóknak. Ebből finanszírozták aztán tovább a céget. 

Időközben New Yorkban, csak elindult a gumimatracszálló-biznisz, volt vagy kéttucat ügyfelük, akik filléreket kerestek a szállásadáson. Brian ezért New Yorkba utazott, hogy megtudja mi a fene ütött a New Yorkiakba, hogy elkezdtek airbnb-zni. Összesen több mint száz éjszakát töltött airbnb-szálláson, hogy megtanulja, mit is árulnak tulajdonképpen, és azt mások miért veszik.

A felismerésből teljes businessmodell-váltás következett, kidobták az üzleti modellből a két névadót, a gumimatracot (airbed) és a reggelit (and breakfast), és lett belőle az, amilyennek ma ismerjük az airbnb-t. És így már volt rá kereslet. Nem is kicsi. Brian és Joe 4-4 milliárd dolláros vagyonra tettek szert az elmúlt években. 

23622512_2020108138267993_7596626367463788669_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr813293705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása