Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Dél-Afrika, a bor hazája

2017. december 01. - Fóti Marcell

Képzeljünk el egy országot, ahol márciusban szüretelik a szőlőt! Van ilyen, nem is egy, hiszen a déli féltekén "fordítva" van a nyár. Dél-Afrikai köztársaság és Chile jut eszembe hirtelen, ha nagy déli bortermelő országokról beszélünk. 

Dél-Afrikán belül persze, nem minden terület alkalmas szőlőtermesztésre, mert széttaposnák az elefántok, lelegelnék a kubuk az ültetvényt. Stellenbosch környékén azonban egy olyan terület található, ami éghajlatában nagyon hasonlít az európai bortermelő területek klímájára. Picit forróbb, picit kevesebb a csapadék, de a szőlő szeret szenvedni, finomabb termést ad, ha nem ázik például esővízben. 

Tölgyfáért sem kell messzire menni a hordókhoz a Stellenbosch-hegység erdei nagyrészt ebből a fa fajból állnak. 

Gyönyörű, ultramodern borászatok sorakoznak, egymás mellett a völgyben, mintha bizony ők is EUs támogatást kaptak volna. a fejlesztésekhez - Afrikában. És persze igen, de. Európai pénz úgy kerül erre a helyre, hogy nagyon sok borászat holland, német, francia kézben van. Innen a tőke. És innen a felvevőpiac. 

Az Anura (béka, lásd a logót) borászat egy kisebb játékos a völgyben, ahol a borkészítés minden fázisát megmutatják, a kiváncsi látogatónak. Így derül ki, hogy például náluk egy reduktív vörösbor, a szürettől számított hatodik héten már a teherhajón van, bepalackozva. Ebben az a fura, hogy az első és második fejtés között, eleve ennyit szoktunk várni, és akkor hol van az erjedés két hete, meg a derítés egy hete?

Ezek a srácok nem várják meg a természetes ülepedési folyamatokat, hanem mindent áttolnak szűrön. Így lesz a sok hónapból hat hét. És így lesz a bor olyan olcsó, hogy megéri a bolygó túlfelére szállítani. 

Most őszinte leszek: nekem ezek a gyorsított eljárással készített borok, nem ízlenek. 

Természetesen vannak jó Dél-Afrikai borok is, de azok nem (feltétlenül) jutnak el ide, mivel a teljes borkészítési eljárás betartása (+ barrique hordó), ugyanolyan drágává teszi a bort, mint, mintha itt készült volna. Akkor hogy kóstolunk jó minőségű, kézműves, Dél-Afrikai bort? Ha a hegy nem jön Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez, utazással. 

24232232_2025849797693827_778430872932970656_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr713408737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása