Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Ford és Rockefeller autózni megy

2017. október 26. - Fóti Marcell

Ismeritek a viccet, amikor Henry Ford és John D. Rockefeller autózni megy? 

A villanyautók történetét nézegetve bukkantam az alábbi különös történelmi tényre. 

Az autózás hajnalán még a villanyautók vitté a prímet. A XX. század fordulóján, sokkal több volt a villanyautó, mint a teljességgel megbízhatatlan és zajos belsőégésű motor. Az autó amúgy is úri huncutság volt, mit számított, hogy kell egy házi erőmű az akkumulátorok töltéséhez?

Ám amikor Henry Ford megalkotta a T-modellt, ő azt népautónak szánta. Ergo a villanyhajtás kiesett.Milyen hajtóanyag van faluhelyen, szinte minden háztartásban? Hát gőz és na.....? ALKOHOL! IGEN! A T-modell motorját úgy alkották meg, hogy mind benzinnel, mind alkohollal működtetni lehessen. És működöt is! El is adtak belőle 15 millió darabot.

Így oldotta meg a ravasz Henry a tyúk-tojás problémát, hogy csak ott lehet autó, ahol van benzinkút, de csak ott lesz benzinkút ahol van elég autó. Szesszel bizony!

Történetünk másik szereplője John D. Rockefeller, a történelem leggazdagabb embere, aki az amerikai gazdaság 2%-a felett rendelkezett fénykorában. Neki pedig a jelzett történelmi korban olaja és benzine volt. Nem is kevés, hisz övé volt a teljes amerikai olajkitermelés monopóliuma valamint a Standard Oil (Esso, Exxon, stb) nevű kisebb családi vállalkozás.

Johnny épített pár olajfinomítót, és szemet vetett a gépkocsikra, hogy majd azok megisszák a sok-sok benzint, amit ő termel. De az autósok, amikor tehették, olcsó alkohollal üzemeltették a járgányaikat. Hmmm. Mit lehet itt tenni? Meg kéne tiltani a népnek, hogy alkohollal járassák az autóikat. No de hogyan?

A ravasz Johnny cselhez folyamodott: felkarolt és pénzelni kezdett egy kis nyavalyás mozgalmat, ami az alkoholizmus felszámolását tűzte ki célul. Johnny pénzével és befolyásával a szervezet"picit" megerősödött. A törvényhozásban szavát hallatva betiltatta a házi alkohol előállítást, és ha már így esett a teljes alkoholfogyasztást. És lőn szesztilalom!

Történetünk harmadik főszereplője pedig nem más, mint Al Capone. Jó éjszakát gyerekek!

22555300_2009386992673441_1080878504490519607_n.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr5213087396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása