Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Sir John Whitmore Coaching for performance

2017. november 30. - Fóti Marcell

Coaching for performance.

Mindenki tudja, hogy a biciklizést nem lehet másként megtanulni, minthogy az ember "gyereke" felül a biciklire és próbálkozik, amíg a teste rá nem érez. Hiába mondjuk meg a szerencsétlen tanulónak, hogyan tartsa a testét, merre tekerje a kormányt, hogy ne essen el - mindez semmit sem segít, ettől még százszor is el fog esni. A bringázás belülről jön, a "dőlj jobbra", "tekerj balra" bekiabálások teljesen hasztalanok. 

Az idén tavasszal elhunyt Sir Whitmore, a coaching szakma alapítója azt mondja, hogy kivétel nélkül minden emberi teljesítmény belülről jön. Senkinek nem lehet sem megtanítani, sem megparancsolni, hogy kiválóan teljesítsen. A saját belső akadályait neki magának kell lebontania.  

Sokszor érezzük, hogy egy másik embernek tudnánk segíteni, ha megmondanánk neki, hogy ezt vagy azt ne így vagy úgy csinálja. Meg is mondjuk neki. Az eredmény azonban siralmas. Amíg nem ő maga találja meg a helyzete kulcsát, addig nem elégedett a megoldással. Vagy meg sem hallja. Vagy egyenesen sértésnek veszi, és elutasítja.

Egy régi mondás szerint senkin nem lehet segíteni.

A kócs mondása szerint az, hogy a régi berögzött módon, nem lehet segíteni. 

Na de mi az új módszer? Awareness, awareness, awareness! Ha valaki százszor is rosszul csinál valamit, az többnyire nem azért van, mert hülye, hanem azért mert nem jut el a tudatáig, hogy rosszul csinál valamit. És amíg ez így van, hiába mondjuk meg a "tutit". Vakon nem lehet látni.

A kócs furfangos kérdéseivel rá tudja venni az alanyt, hogy vegye észre, tárja fel, miként léphetne tovább, saját, belső útján. Miért kell ehhez a kócs? Awareness, awareness, awareness. Ehhez a GROW nevű "kikérdezési mintát" használja, ami szintén Johnny találmánya. 

Akit mélyebben érdekel a téma, javaslom a Coaching for performance alapmű, utolsó, 2017-es kiadását, melyben olyan érdekes sztorik vannak, hogy hogyan "taníthatunk meg" teniszezni valakit, anélkül, hogy megmondanák neki, hogyan tartsa az ütőt. Sőt, anélkül hogy mi magunk tudnánk játszani! A "The inner game of tennis" Sir John Whitmore öröksége az emberiségnek.

kep.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr7413405951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása