Van még hely az élet napos oldalán!

Van még hely az élet napos oldalán!

Jeff Bezos A világ leggazdagabb embere

2017. november 10. - Fóti Marcell

23319494_2016467035298770_8566022391038057907_n.jpgA világ leggazdagabb embere. Nem, nem Bill Gates. Nem, nem is Warren Buffet. Hanem az Amazon alapítója Jeff Bezos. 

November 5.-én Bezos Amazon-részvényekben megtestesülő vagyona egy gyors tőzsdeugrással átlépte a 90 milliárd dolláros határt, s a nap végére tovább erősödött. Eközben Bil Gates vagyona 90,1 milliárd dolláron "stagnált".

A két úriember együttes magánvagyona Magyarország másfél évi GDP-jének felel meg. 

Miért pont az Amazon? Hiszen vagy tízezren indítottak e-kereskedelmi weboldalt a 90-es években. Mind megdöglött. Az Amazon viszont szárnyal. Hogyan?

Hát úgy, hogy Bezos "kiinnoválta" a többi ebusiness alól a talajt. Inkább magára rántotta a piaci versenyt, minthogy kerülgette volna. 

Bezos híres mondása a "customer first" olyan vad, szinte beláthatatlan hatású döntésekre sarkallta a céget, mint pl. 10 éve a könyvek visszavásárlása és az újak mellett a használt könyvek árusítása. Egy "igazi" üzletember ezt sosem vezette volna be, mert az új könyvek árusítását nem kicsit, hanem nagyon keresztbeveri a használt piac. De ha "customer first" akkor be kell vezetni. 

Vagy egy másik példa: bárki bármit árulhat az Amazonon, az Amazon kínálata mellett, azzal párhuzamosa. Őrültség? Vagy ismét csak "customer first"?

Aztán az Amazon-Prime előfizetés. Az amerikai lakosság 40%- a rendelkezik Prime előfizetéssel, ami azt jelenti, hogy háztartásonként több mint egy van! Mit ad a Prime? Mindenféle digitális terméket ÉS ingyenes házhozszállítást Amerikaszerte! Customer first!

Ezen felül az Amazon a kiskereskedelem IKEA-ja, vagyis mindig minden körülmények között a legolcsóbb. Immár 25 éve. Meg is verte forgalomban a WalMartot (ami az amerikai "teszkó")

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotimarcell.blog.hu/api/trackback/id/tr5113229039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása